preskoči na sadržaj
NOVOSTI

UČENICI GIMNAZIJE SISAK U VUKOVARU

U subotu, 17. studenog 2012. godine učenici Gimnazije Sisak posjetili su Vukovar u sklopu terenske nastave predviđene nastavnim planom i programom povijesti, za šk. god. 2012./2013. Svrha ovakvog oblika nastave bila je učvrstiti i proširiti postojeće znanje o Domovinskom ratu i ulozi Vukovara u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

Razgledavanje grada te posjet vukovarskim institucijama i lokalitetima: franjevačkoj crkvi i samostanu sv. Filipa i Jakova, Trpinjskoj cesti, ušću Vuke u Dunav, Mitnici, dvorcu Eltz, Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, logoru te masovnoj grobnici na Ovčari, bio je predviđen na dan uoči 21. obljetnice dramatičnih događaja koji su snašli Vukovar i cijelo područje istočne Slavonije, 18. studenog 1991. godine.

 

Učenici Gimnazije Sisak ispred vukovarske gimnazije (u pozadini: vodotoranj na Mitnici)


Učenici su pred polazak dobili teme koje su pismeno trebali obraditi i prezentirati na određenom mjestu u Vukovaru, primjerice ''Obitelj Eltz i njihovo vukovarsko vlastelinstvo'', ''Obrana Vukovara na Trpinjskoj cesti'', ''Znameniti Vukovarci u Domovinskom ratu'', ''Karakteristike rijeke Dunav'', ''Pokolj na Ovčari'' i dr. Uz učeničke samostalne radove, realizirana su i tri ranije dogovorena stručna predavanja u franjevačkom samostanu, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te u koncentacijskom logoru na Ovčari. Cijeli program protekao je u dostojanstvenom tonu i duhu mira koji zrači iz Vukovara i iz brojnih grupa koje su taj dan došle iz svih krajeva Hrvatske pokloniti se žrtvi Vukovara. Smatram da je ova terenska nastava učenicima uvelike pomogla pri savladavanju gradiva najnovije hrvatske povijesti te ih potaknula na razmišljanje o općeljudskim vrijednostima slobode, demokracije, tolerancije i domoljublja.

Ovim putem u ime učenika Gimnazije Sisak još jednom najsrdačnije zahvaljujem Sisačko – moslavačkoj županiji što je financijski poduprla ovu obrazovnu inicijativu!

                                                                                                                                                                                     Domagoj Sremić, prof.

P. S.  

Kao prilog ovom izvješću donosim nekoliko fotografija koje potkrepljuju gore navedeni tekst.

 

 

Paljenje svijeća na Memorijalnom groblju u Vukovaru

 

U vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova


Priloženi dokumenti:
UCENICI_GIMNAZIJE_SISAK_U_VUKOVARU.doc (22.26 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 23. 11. 2012.
preskoči na navigaciju