preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Sisački gimnazijalci na Euroscoli u Strasbourgu

Sisački gimnazijalci, točnije 25 učenika od prvog do četvrtog razreda, boravili su od 4. – 6. ožujka 2015. godine u Strasbourgu i tom prigodom posjetili Europski parlament, te sudjelovali u programu Euroscola – simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Nagrada je to za pobjedu na prednatjecanju Euroscola u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj koja je našim učenicima donijela priliku za sudjelovanje u ovom programu.
 
Kao predstavnici Gimnazije Sisak, grada Siska, Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske, učenici su dobili priliku boraviti cijeli dan u Europskom parlamentu zajedno s više od 500 učenika iz 23 zemlje članice EU, te u strukturiranoj debati raspraviti o aktualnim pitanjima EU. Teme kojima su se učenici bavili i o kojima su raspravljali su bile:
 Okoliš i obnovljiva energija, Sloboda informiranja i građanska kultura, 2015. – Europska godina razvoja, Budućnost Europe, Migracije i integracija, te Zapošljavanje mladih. U maniri pravih parlamentaraca, u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu, svaki je odbor iznio svoje zaključke, te se o njima na kraju debate glasovalo. 
 
Bila je to izuzetna prilika kako za predstavljanje svoje škole i grada, tako i za upoznavanje kulturnih znamenitosti Strasbourga, te neprocjenjivo iskustvo za učenike i njihove mentore, prof. Marinu Kasa i prof. Božidara Dujmića, koji su ih pratili na ovom putovanju. Putovanje je financirano od strane Europskog parlamenta, a dodatna sredstva je osigurala Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak.
 
 
 
 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Kasa   datum: 10. 3. 2015.
preskoči na navigaciju