preskoči na sadržaj
NOVOSTI

GIMNAZIJA SISAK OBILJEŽILA SVJETSKI DAN KULTURNE RAZNOLIKOSTI ZA DIJALOG I RAZVOJ

Dana 28. svibnja 2015.  Gimnazija Sisak je bila domaćin malonogometnog turnira i kreativnih radionica, koji su se održali povodom Svjetskog dana kulturnih različitosti, dijaloga i razvoja, no zbog vremenskih neprilika su bili  odgođeni za tjedan dana.  Glavna skupština UNESCO-a prihvatila je 2001. godine Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, a 2002. godine proglasila je 21. svibnja Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Na turniru i radionicama je sudjelovalo stotinjak učenika sisačkih srednjih škola: Gimnazije Sisak, Ekonomske škole Sisak, Srednje škole Viktorovac, Tehničke škole Sisak i Strukovne škole Sisak  te tražitelji azila Hrvatskog Crvenog križa, kao i azilanti i osobe pod subsidijarnom zaštitom.  Prilika je to da se, uz sportsko događanje i kreativni susret, pomogne proces integracije migranata u društvo i upoznavanja lokalne zajednice.

Podizanje svijesti o međukulturalnom dijalogu te prihvaćanje različitosti i razvijanje tolerancije, ciljevi su kojima treba svakodnevno težiti. Suradnja, otvorenost i spremnost za uvažavanje ljudi stranih kultura, ključne su odlike koje treba posjedovati u multikulturalnom svijetu u kojem živimo i svatko od nas može jednostavnim, svakodnevnim postupcima ostvariti te ciljeve.

Uz srednjoškolce, koji su sudjelovali na nogometnom turniru i radionicama, susretu su prisustvovali i učenici osnovnih škola koji su se rado uključili u kreativne radionice izrade nakita i oslikavanja platnenih torbi. Čestitamo pobjednicima malonogometnog turnira – Ekonomskoj školi Sisak, kao i drugoplasiranoj Srednjoj školi Viktorovac i trećeplasiranoj Strukovnoj školi Sisak, a svima ostalima, uz zahvalu na sudjelovanju, čestitamo na izvrsnoj igri i borbenosti.

Susret je organiziran uz financijsku potporu Sisačko-moslavačke županije te podršku Gradskog društva Crvenog križa Sisak i Hrvatskog Crvenog križa – Odjela za migracije i azil, kojima upućujemo  iskrenu zahvalu, kao i našim sponzorima – Atlantic grupi Zagreb i Mlinu i pekarama Sisak – koji su sudionike i posjetitelje opskrbili ukusnim kiflicama i napitcima. 

  

  
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Kasa   datum: 31. 5. 2015.
preskoči na navigaciju