preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Proljetna kampanja Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima GEAR II

U Gimnaziji Sisak održavaju se završne aktivnosti međunarodnog projekta u kojem sudjeluje 10 škola u Hrvatskoj, na inicijativu suorganizatorica projekta iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI. Glavni cilj projekta je podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama, uključujući obiteljsko nasilje, te o nužnosti nulte tolerancije na sve oblike rodno uvjetovanog nasilja. Mladi koji su prošli edukaciju sudjeluju do kraja ovog mjeseca u kreiranju poruka nacionalne kampanje namijenjene njihovim vršnjacima. Poruke su usmjerene na to kako prepoznati štetnu i ostvariti kvalitetnu vezu koja se temelji na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Završno testiranje sa drugim razredima, podjela edukativnih materijala, poklončića i priznanja za sudjelovanje

Svaka škola na natječaj može poslati samo jedan rad (npr. kratki film, jingle, plakat, slogan, fotografija i sl.), dok će ostali uspješni radovi biti objavljeni na društvenim mrežama. Uz stručni žiri i mladima će biti omogućeno glasovanje za najbolji rad.

 


Koji će rad poslužiti kao osnova u kreiranju nacionalne kampanje doznat će se na konferenciji u Zagrebu 30. svibnja 2016. gdje će se okupiti profesori/ce koje su sudjelovale u pilotiranju, te po 2 učenika/ce iz svake škole i prezentirati rezultati rada i preliminarni rezultati testiranja. 

Za grupu učenik/ca drugih razreda koji su željeli svoje zamisli što bolje izraziti jezikom fotografije upravo je u tijeku mala škola fotografije, a tema nasilja koju su obrađivali kroz 14 radionica krajem prvog polugodišta potakla je bujicu ideja.  

Marija, Erika, Ana, Hana i Karlo vježbaju kako ispravno držati fotoaparat

Suradnja je uspostavljena zahvaljujući dobroj volji i entuzijazmu Miroslava Arbutine, fotografa i voditelja foto-kluba Siscia Obscura. Ova se edukacija uklopila u ideju njegovog projekta Centar za stare fotografske procese s ciljem da pokrene interes mladih za analognu fotografiju i zaboravljene fotografske tehnike. Odabrana fotografija šalje se na natječaj, a ostale fotografije bit će prezentirane na izložbi u Gimnaziji Sisak planiranoj uoči Dana grada Siska.

Uz mlađu generaciju u kampanji sudjeluju i maturanti/ce sa svojim likovnim radovima u tehnici kolaža koje su izradili na satovima izborne nastave.  Nekolicina njih svojim se radovima na temu neravnopravnosti spolova  prezentirala i izložbi u Zagrebu pod nazivom Hommage Dora Maar, u  organizaciji udruge MEA VITA, u trajanju od 1. do 21.travnja 2016.godine. Naša se škola rado odazvala njihovom pozivu na suradnju, jer je preispitivanje stereotipa o rodnim ulogama uvijek aktualna i zanimljiva tema.

Maturanti /ce uređuju pano svojim radovima

U školi već drugu godinu djeluje i grupa vršnjačkih edukatorica trećih razreda koje su voljne sudjelovati u edukaciji mlađih generacija, te se spremaju ovih dana gostovati na nekim satovima razredne zajednice i odraditi sa svojim mlađim školskim koleg/ica/ma radionicu „Nasilne veze su bez veze“. U planu je upoznati s temom i ovogodišnje prve razrede krajem ove ili početkom iduće školske godine. Ideja je okupiti sve mlade sadašnje i buduće „stručnjakinje i stručnjake za kvalitetne veze“ u Klub mladih, svojevrsna „Otvorena vrata za povjerljive razgovore“, mjesto gdje se mogu okupljati kroz različite zabavne i edukativne akcije, osmišljavati korisne edukativne materijale koje bi sami kreirali i štampali, te organizirati predavanja, radionice i debate u suradnji sa stručnom službom škole i drugim stručnjacima iz nadležnih institucija.

Prošlogodišnji maturanti/ce (na slici Bruno) iz prve generacija vršnjačkih edukatora pomogli su svoje znanje prenijeti na sadašnje vršnjačke edukatorice - Angelu, Maju, Valeriju i Martinu i druge

Klubu su dali simbolično ime „Gordijski čvor“, a intenzivnije aktivnosti krenut će početkom slijedeće školske godine. Dogovorena je suradnja sa Irenom Barišić, voditeljicom Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj pri Crvenom križu Sisak, kako bi se vrata otvorila i  mladima iz drugih škola.

Zahvaljujući donaciji LIONS Cluba Sisak, koji su uvijeki spremni pomoći i sudjelovati u raznim školskim akcijama, nabavljena je  tehnička oprema i materijal - printer i papiri za edukativne brošure i flajere za tisak, te likovni pribor za potrebe radionica.

Širenjem informacija i kontinuiranim provođenjem vršnjačke edukacije namjera je pridonijeti učinkovitoj prevenciji nasilja u partnerskim vezama među mladima, te da adolescenti/ice uspostavljaju veze koje su kvalitetne i temelje se na ravnopravnosti i obostranom poštovanju. Mladi trebaju steći kompetencije koje uključuju prihvaćanje koncepta ljudskih prava i jednakosti kao osnove za solidarnost i odgovornost, prihvaćanje jednakopravnosti muškaraca i žena i spremnost reagiranja na protudruštveno ponašanje. 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 16. 4. 2016.
preskoči na navigaciju