preskoči na sadržaj
NOVOSTI

IZLOŽBA „ANNE FRANK – POVIJEST ZA SADAŠNJOST“ U OSNOVNOJ ŠKOLI 22. LIPNJA

                       

 

U Osnovnoj školi 22. lipnja gostovala je putujuća izložba od 14. do 28. travnja 2016. godine. Izložba se vrti oko poznate židovske djevojčice Anne Frank i njezine obitelji u razdoblju Drugog svjetskog rata. No izložba sadrži puno više konkretnih činjenica o ratu te o ljudima koji su patili pod krivim vodstvom. Osim činjenica, vrlo je subjektivno, kroz fotografije i različite citate te svjedočenja stvarnih ljudi prikazana bol.

Na ovaj se način pokušava učenike educirati o pogreškama nacističke ideologije te im se pokušava približiti jedno tamno razdoblje. Sama izložba u nazivu krije sintagmu „povijest za sadašnjost“, iz koje proizlazi sva crnina događanja za vrijeme nacističke Njemačke i njezina vođe Adolfa Hitlera.

U sklopu nastave hrvatskoga jezika učenici naše škole posjetili su izložbu u više navrata. Samu su izložbu vodile učenice osmih razreda OŠ 22. lipnja, što je našim učenicima ovu strašnu temu učinilo još bližom. Svi su se složili oko toga da je izložba bila vrlo potresna te da bi ju svaka osoba trebala pogledati. Poprilično ih je iznenadila činjenica o logorima u Jasenovcu te o nasilnim ubojstvima koja su se dogodila u njihovoj blizini.

Čini se da je naše učenike upravo najviše potresla činjenica  da je postojao dječji logor ispred današnje Kristalne kockice vedrine te da fontana s djecom ispred nje predstavlja tamno razdoblje i naše, hrvatske prošlosti.

 Poanta je ne ponoviti prošlost. Barem ne onu negativnu.

                                                                                                                             Marta Narančić


 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Tokodi   datum: 1. 5. 2016.
preskoči na navigaciju