preskoči na sadržaj
NOVOSTI

PRIČA O SVEMIRU I HIGGSOVOM BOZONU U GIMNAZIJI SISAK

Prof. dr. sc. Ivica Puljak održao je 24. listopada 2016. godine u Gimnaziji Sisak znanstveno- popularno predavanje „Priča o svemiru i Higgsovom bozonu“.   Prof. Puljak je na predavanju na jednostavan i slikovit način obradio teme kao što su postanak i razvoj svemira, standardni model čestica i sila, otkriće Higgsovog bozona i pojam Higgsovog polja.


Ivica Puljak, redoviti je profesor s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Diplomirao je elektrotehniku u Splitu, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Član je kolaboracije CMS od 1994. godine, gdje je koordinirao rad stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom. Član je i MAGIC kolaboracije i aktivno se bavi promocijom i popularizacijom znanosti.

Profesor Puljak je na predavanju govorio o svemu što se od početka pa sve do danas događalo u svemiru, od kuda su poznate informacije o svemiru, te kako je tražen i pronađen Higgsov bozon – elementarna čestica kojom se objašnjava masa drugih čestica. Otkrio nam je i kako je 5 posto svemira poznato, a 95 nije, te je učenicima Gimnazije i ostalima koji su pratili predavanje poručio kako je za sva istraživanja bila potrebna motivacija i znanje. Kao glavnu poruku s predavanja Puljak je naveo da je za sve što u životu vrijedi potreban strpljiv i predan rad te da je to jedina garancija uspjeha na kraju.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 25. 10. 2016.
preskoči na navigaciju