preskoči na sadržaj
NOVOSTI

TERENSKA NASTAVA - LJUBLJANA

Učenici trećih  razreda Gimnazije Sisak su dana 11.studenog 2016.godine. posjetili Ljubljanu. Na terenskoj nastavi koju je organizirala  profesorica Blaženka Slovenec, uz pratnju profesorice  Bernarde Boček Beloglavec i profesora Tomislava Dovranića posjetili su „Mestni muzej Ljubljana“ i „Hižu eksperimentov“, te razgledali znamenitosti grada Ljubljane  pod stručnim vodstvom profesora povijesti Tomislava Dovranića.

 


U Mestnom muzeju, uz pratnju vodiča, obišli smo izložbu Novo doba- industrijalizacija i saznali smo puno o povijesti grada Ljubljane još od antičke Emone pa do danas, uz naglasak na industrijalizaciji Ljubljane.

 Hiža eksperimentov je slovenski  centar znanosti, gdje su znanstveni eksperimenti prikazani na zabavan način, tako da su pokusi predimenzionirani i na neki način umjetničke instalacije. U Hiži eksperimentov se posjetitelji zabavljaju kroz znanost, učenje, umjetnost i humor, te aktivno sudjeluju u 60 eksperimenata smještenih u tri prostorije. Za razliku od običnih muzeja, ovdje izlošci postaju pravi kada ih“ proučimo“ vlastitim rukama, kao npr.mjehuri od sapunice od metra, ležanje na fakirskoj postelji, test ravnoteže, slušanje vlastite frekvencije, igre sa lopticama u zračnoj struji, vožnja automobilom u pijanom stanju, zakon radioaktivnog raspada-pomičući, mijenjajući, povezujući se i igrajući se upoznajemo nove sadržaje.

Nakon obilaska muzeja i zabavnih eksperimenata slijedio je obilazak najznačajnijih kulturno-povijesnih  znamenitosti Ljubljane. Pod dojmom svega što smo vidjeli i doživjeli, vratili smo se u Sisak.

Vjerujte, bez obzira na dob i usmjerenje, naša preporuka je da odete u Ljubljanu i posjetite  Hižu eksperimentov, jer nećete požaliti.

Tekst : Jan Basta, 3.d

Fotografije.Sara Madjaović, 3.e

Ostale fotografije možete pogledati u foto-galeriji.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 17. 11. 2016.
preskoči na navigaciju