preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Inicijativa za krajobraznu nadogradnju parka tzv. Majmunjaka/ Sadnja divljih trešanja po obodima novog i izdvojenog dijela parka

Dana 17. studenog 2016. završila je akcija prikupljanja potpisa podrške prijedlogu uređenja tzv. Majmunjaka pokrenuta od strane školske aktivističke grupe pri Gimnaziji Sisak. Prikupljeno je više od 400 potpisa u školi i gradu, a poseban happening odvijao se tjedan dana prije, na samom otvorenju izložbe Grad na drugi pogled, u Galeriji Striegl. Tu su gimnazijalci/ke "uživo" prezentirali svoj aktivistički udio u projektu na info-pultu, te prikupljali potpise posjetitelj/ic/a. Cijelu akciju podržala je i struka -  Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata čije je pismo podrške, uz listu potpisnika, predano u Grad Sisak. 

    


Inicijativa je osmišljena kao rezultat aktivnog uključivanja škole u putujući istraživačko-edukacijsko-izložbeni projekt koji povezuje promišljanje grada, edukaciju mladih i strateški umrežava sve sudionike projekta.

 Na urbanističkim radionicama učenici/ce su poticani od strane mentora analizirati gradske segmente, te pri tom koristiti priručnu tehnologiju fotografirajući tematske zadatke vezane uz specifične vizure Siska. Svoje su radove objavljivali na gimnazijskoj Facebook grupi Sisak na drugi pogled koju je učenik Ivan Repač kreirao u tu svrhu. Maturant Karlo Cvitković imao je zadatak popratiti obje školske inicijative vizualima. Završni obol događajima dao je učenik Ivan Milutinović, koji je cijelo događanje dokumentirao okom kamere. Njegov video film uvršten je u postav izložbe i cijelo se vrijeme vrti na info pultu u Galeriji Striegl.

Prema nastavnom planu i programu povijesti umjetnosti gimnazijalci uče o urbanizmu u sva četiri razreda putem analize, kritičkog promišljanja i estetske valorizacije urbanih prostora kroz  povijesna razdoblja, sve do suvremenosti. U tom kontekstu ovaj prijedlog ima za cilj povezati teoriju i praksu, te ishoditi priliku da učenici/ce ovim i budućim angažmanom doprinesu poboljšanju određenih punktova svoje životne sredine, zaštiti okoliša i kulturnog naslijeđa grada, jer grad neće postati bolji sam od sebe.

Čekamo odgovor na pitanje mogu li mladi svojim promišljanjem i djelovanjem pokrenuti pozitivne promjene u svojoj neposrednoj fizičkoj i društvenoj okolini? Mogu li što učiniti da grad, primjerice, u proljeće procvjeta?

Projekt Grad na drugi pogled bit će i jedna od tema prvog  Županijskog stručnog vijeća likovne kulture i likovne umjetnosti Sisačko-moslavačke županije koji se odvija u Sisku, u organizaciji Gimnazije Sisak i nove voditeljice ŽSV  LK i LU profesorice Marijane Milas. Na skupu koji je najavljen za 25. studeni 2016. u prostoru Galerije Striegl, bit će govora o umrežavanju odgojno-obrazovnih institucija i organizacija  institucionalne i nezavisne kulturne scene, osnaživanju lokalnih zajednica i promicanju osjećaja zavičajne pripadnosti, ulozi suradnje obrazovnih i kulturnih ustanova i udruga, te edukaciji u baštinskoj ustanovi, uz tematske primjere dobre prakse.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 18. 11. 2016.
preskoči na navigaciju