preskoči na sadržaj
NOVOSTI

„IskustVO života – Moja mladost za aktivnu starost“

                       

Gimnazija Sisak sudjeluje u projektu „IskustVO života – Moja mladost za aktivnu starost“ od listopada 2017. godine. Istog mjeseca, na Dan škole i „Tjednu cjeloživotnog obrazovanja“, održana je informativno - edukacijska radionica za učenike na temu volontiranja, te se počela formirati grupa koja danas broji preko trideset volonterki prvih, drugih i trećih razreda ( http://www.cjelozivotno-ucenje.hr/biti-volonter/ ). Za provođenje projekta u Gimnaziji Sisak odgovorna je školska mentorica prof. Marijana Milas, dok je koordinatorica volontera ispred Agencije lokalne demokracije prof. Matea Strižić. Tu je i svesrdna pomoć prof. Marte Narančić koja je u listopadu i studenom tkđ. pohađala višednevnu edukaciju, te je aktivna članica grupe odraslih volontera. U aktivnosti se povremeno uključuje i prof. Ilvana Idžaković kao voditeljica kreativnih radionica.


Projekt provodi Centar za civilne inicijative u Zagrebu, uz sudjelovanje partnera Medicinske škole Bjelovar, Saveza za pravedno društvo iz Bjelovara te Agencije lokalne demokracije Sisak. Projekt se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda (Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, PT1 i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, PT2). Cilj je projekta pridonijeti reformi društvenog i demokratskog razvoja u RH putem provođenja inovativnih oblika volontiranja mladih i njihovog uključivanja u koncept međugeneracijske solidarnosti u lokalnim zajednicama s visokim indeksom nerazvijenosti, a to će se učiniti povećanjem broja organizatora volontiranja srednjoškolske populacije i broja mladih volontera – učenika srednjih škola u lokalnim zajednicama gradova Bjelovara, Siska i Zagreba, te povećanjem broja korisnika volontiranja u ustanovama zdravstvene i socijalne skrbi u tri lokalne zajednice. Na taj način će se također utjecati na razvoj javne svijesti o važnosti i vrijednosti održivih volonterskih programa u školama.

Volontiranje se provodi u sisačkom Dječjem domu i Domu za starije, gdje su se u obje ustanove usuglasili da bi najkorisnije bilo volontiranjem pokriti slobodno vrijeme korisnika kroz različite vidove druženja, igranja društvenih igara, provođenja sportskih aktivnosti, odlazaka u šetnju ili kino, prigodnih kreativnih radionica i sl. Predviđeno je da se grupe od pet ili šest učenika svakih pet tjedana izmjenjuju, izdvajajući po dva sata svog slobodnog vremena. Na taj način se svaki tjedan u kontinuitetu provodi volontiranje naizmjenično s djecom i umirovljenicima, koji uvijek srdačno i s puno ljubavi dočekuju mlade volontere, nestrpljivo iščekujući nove susrete. Ponekad padne i pjesma, možda i pokoja suza, ali najviše se razmjenjuju osmijesi i pozitivna energija.

U ovom prvom tromjesečju su se mlade volonterke zaista iskazale uključujući se u aktivnosti i češće nego što je predviđeno. Ponekad je to pomoć u učenju i pospremanju sobe ili naprosto topao, ljudski razgovor. Iako uz školske obaveze nije uvijek lako izdvojiti svoje slobodno vrijeme, lijep je osjećaj da nekome možeš uljepšati trenutke života, pomoći i učiniti nešto za nekoga. I same volonterke imaju ideje i prijedloge kako ta druženja učiniti sadržajnijima i zanimljivijima, no za to će biti prilike, jer se projekt provodi u trajanju od dvije školske godine.

Osim samog volontiranja učenici će biti uključeni u nove kreativne izazove – već ih na proljeće čeka edukacija na temu snimanja i izrade filmova, nakon čega slijedi natječaj za najbolji film vezan uz promociju volonterskih aktivnosti. U tu svrhu, za potrebe projekta, organizator je osigurao potrebnu opremu - kameru i računalo. Sudjelovat će i na nekoliko volonterskih manifestacija u Zagrebu i Sisku.

Kroz ovo iskustvo učenici će, osim činjenice da se osjećaju korisnim i aktivnim mladim građanima, steći nova poznanstva i prijateljstva, različite vještine, znanja i kompetencije. Većina se vrlo odgovorno donosi prema obavezama koje su preuzeli, poštuju dogovore i drže ih se, no dogode se ponekad i mali propusti na kojima treba poraditi radi skladnijeg funkcioniranja grupe. Ponekad će, u trenutcima kada im se čini da nije uvijek onako zabavno i uzbudljivo kako bi željeli, vježbati strpljenje i pronalaziti rješenja za probleme koji će se možda javljati tijekom tog perioda. Možda će biti i onih koji će odustati i prepustiti svoje mjesto onima koji se nisu mogli uključiti jer je broj učenika bio ograničen i dosta ih je na „listi čekanja“. Ono što bi moglo biti od posebnog značenja za sve njih je prepoznati benefite volontiranja i steći dragocjeno iskustvo u ranoj dobi života, te ga ponijeti kao jednu lijepu i korisnu naviku i  nakon što napuste školske klupe. i za kraj, čestitke i pohvala svim volonterkama na uloženom vremenu, trudu i  velikom srcu. 

Ostatak fotografija potražite u Foto-galeriji.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 2. 2. 2018.
preskoči na navigaciju