preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Suradnja Gimnazije Sisak i HPD-a Sisak

Opća planinarska škola u organizaciji HPD-a Sisak počela je 7. ožujka predavanjem Alana Čaplara u  prepunom galerijskom prostoru Gimnazije Sisak.


Čaplarovo predavanje o povijesti planinarenja i organizaciji HPS prvo je od osam predviđenih predavanja po programu planinarske škole za 2018. godinu. Budući da je Čaplarova uloga u svijetu planinara velika, logično je bilo da njegovim predavanjem nova generacija planinara dobije uvid u užitak zvan planinarenje.

Čaplar je autor više planinarskih vodiča i priručnika, među kojima su najopsežnije i najpopularnije knjige Planinarski vodič po Hrvatskoj i Planinarski udžbenik te urednik weba HPS-a. Vodio je projekt digitalizacije Hrvatskog planinara, jedinog hrvatskog časopisa koji u konitnuitetu izlazi od 19. stoljeća, u kojemu je digitalizirano stotinu godišta toga časopisa. Bavi se planinarskom fotografijom i drži raznovrsna putopisna i stručna planinarska predavanja. Od 2003. do 2006. bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza. Aktivan je u Vodičkoj službi HPS-a kao član Stanice planinarskih vodiča Zagreb i vodič instruktor na planinarskim školama i tečajevima za vodiče u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2014. izabran je za pročelnika Stanice planinarskih vodiča Zagreb. Suradnik je UNDP-a na projektu Via Dinarica te je osnivač i predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia koja se bavi razvojem planinskog turizma.

Sljedeće predavanje na temu Planinarska etika i zaštita prirode održat će gimnazijska profesorica biologije i dugogodišnja planinarka Željka Cicak.

Tekst: Vesna Rogulja MartPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 8. 3. 2018.
preskoči na navigaciju