preskoči na sadržaj
NOVOSTI

POSJET PARKU PRIRODE LONJSKO POLJE, 1. lipnja 2018. godine

U petak su učenici drugih i trećih razreda Gimnazije Sisak posjetili Park prirode Lonjsko polje pod vodstvom profesorica Cicak, Čačić, Sedić, Milas, Smuđ i Narančić te u pratnji našega ravnatelja prof. Dujmića i domara g. Prajdića. 

Terenska je nastava započela u Prijamnom centru u Čigoču gdje su učenici imali priliku poslušati kratko predavanje o Lonjskome polju. Saznali su mnoge zanimljive podatke o životinjskim vrstama koje obitavaju u ovom parku prirode, ali najiznenađujuća činjenica bila je da je simbol Lonjskoga polja bijela žličarka, a ne roda!

Nakon predavanja, zaputili su se u razgled etnološke zbirke obitelji Sučić gdje su mogli vidjeti zbirku od 400-tinjak tradicijskih predmeta, povezanih s narodnim običajima Posavine s kraja 19. i početkom 20. stoljeća. Koliko ih je zabavila zbirka, toliko su ih zabavile i domaće životinje u dvorištu gospođe Jagode. Naime, nerijetki su učenici ovom prilikom prvi put vidjeli pijetla i imali bliske susrete s kokošima i pilićima!

Slijedi odlazak autobusom do obližnjega sela koje se vrlo zanimljivo zove – Mužilovčica. Tamo su se učenici okrijepili sladoledom i sokovima, a zatim nastavili šetnju kroz Lonjsko polje. Nakon kratke šetnje, objeručke su prihvatili najavljenu pauzu za ručak i time je ovaj izlet polako priveden kraju.

Marta Narančić, prof.


 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 4. 6. 2018.
preskoči na navigaciju