preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Bajkoviti svijet

Terenska nastava Rijeka-Ogulin, održana 25. listopada za učenike prvih razreda, vodila je tragom bajkovita svijeta Ivane Brlić Mažuranić i ne manje bajkovita svijeta moderne kemije. Spoj na prvu ruku nespojivoga, izvrsno se nadopunio zahvaljujući zaljubljenicima svoga posla.

 


Prvo je odredište bila Vila Ružić i susret sa skrbnikom ostavštine obitelji Ružić-Brlić-Mažuranić g. Theodorom de Canzianijem Jakšićem koji nas je proveo salonom i knjižnicom. Ljubav prema obitelji i svemu što ona predstavlja za hrvatsku kulturu izvirivala je iz svake njegove riječi i pokreta. Sloboda kretanja, dodirivanja starih knjiga, sviranja na klaviru te ulazak u intimu velikana hrvatske književnosti i povijesti učenicima je bila zadivljujuća. Što se sve može vidjeti i doživjeti pogledajte na mrežnim stranicama Vile. Uslijedio je posjet riječkom sveučilištu tj. Odjelu za biotehnologiju. Mladi znastvenici proveli su učenike predavaonicama i laboratorijima gdje su mogli vidjeti spektograf masa, plinski kromatograf te florescentne mikroskope. Imali smo priliku razgovarati s vrsnim enologom i kušačem meda koji je eto upravo testirao med i medovine iz naše županije. Uslijedila je šetnja svetištem na Trsatu i posjet crkvi Gospe Trsatske, panoramski razgled Rijeke, kazališta i šetnja Korzom. Nakon kraće stanke uputili smo se put Ogulina u Ivaninu kuću bajke gdje su si i učenici i profesorice uz djevojku/vilu ponovno dozvolili biti djecom ranog uzrasta te uživati u didaktičkom pristupu svijetu Ivaninih likova.

                Za kraj, desert, palačinke u Hotelu Frankopan i siguran povratak u Sisak. Da je terenska nastava ostavila pozitivan dojam i donijela nove spoznaje, svjedoče učenički osvrti kojima su valorizirali terensku nastavu koju su ostvarile prof. Dobrenić Bunjan, Meter i Rogulja Mart.

Tekst: Vesna Rogulja Mart, prof.

Foto: Patrizia Markota, učenica 1.d

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 16. 11. 2018.
preskoči na navigaciju