preskoči na sadržaj
NOVOSTI

HODANJEM DO ZDRAVLJA - terenska nastava u Parku prirode Medvednica

U sklopu zdravstvenog odgoja s učenicima Gimnazije Sisak provodi se projekt  Hodanjem do zdravlja. Nakon održane prezentacije o važnosti planinarenja učenici su u subotu, 5. studenoga 2016. godine,  planinarili zagrebačkom Medvednicom.

Uz stručno vodstvo Josipa Kolaka, licenciranog planinarskog vodiča i  predsjednika HPD-a Sisak, te pratnju profesorica Vesne Rogulja Mart i Marte Narančić, učenici  su ostvarili zadanu rutu. Kretalo se od crkve u Šestinama (291 m) te lijevim odvojkom prema Medvedgradu (579 m), a zatim do planinarskog doma Grafičar (864 m), tzv. Malo Sljeme, te do samog vrha Sljemena (1033 m). Povratak je bio preko Tomislavca (1005 m) uz sljemensku Kapelu (975 m) do Puntjarke (957 m) te Bikčevićevom stazom do pilane Bliznec.

Želite li znati kako im je bilo, pročitajte pod opširnije!


Prva točka bio je zamak Medvedgrad, tipične srednjovjekovne gradnje, star 762 godine. Izgrađen je 1254. godine, a gradnju je počeo zagrebački Kaptol još 1249. Preživio je potrese, bio napušten, a sada je preuređen spomenik pod nazivom Oltar domovine. Unutar zidina nalazi se kapela sv. Jakova. S obnovljene kule pruža se  predivan pogled na cijeli Zagreb i okolicu. Prve zajedničke fotke.

Nakon razgledavanja zamka, krenulo se već rumenijih lica preko sedla Glog hrptom prema PD Grafičar. Cilj je bio posjet rudniku Zrinskih (830 m) koji je  bio prvi srednjovjekovni rudnik u Hrvatskoj, no, nažalost, iz Uprave Parka nitko nije došao. Nakon kraćeg odmora krenulo se prema samom  Sljemenu. Sljeme se nalazi na 1033 m, a učenici su s veseljem i s malo muke uspješno svladali uspon. Na vrhu su bili nagrađeni suncem i savršenom panoramom grada Zagreba.

Podno Sljemena Hotel Tomislavac ponudio im je zasluženi odmor i tradicionalnu hrvatsku kuhinju. Tamo su se napokon okrijepili, netko gulašom ili grahom s kobasicom, a netko svinjskim pečenjem. Sladokusci su probali i pjenicu od čokolade te čuvenu sljemensku gibanicu od sira, jabuka i lješnjaka.

Obnovljenim snagama lakše je bilo spuštati se sljemenskim padinama. Prošli su pored crkve koja je zamišljena kao spomenik tisućugodišnjice Hrvatskog kraljevstva i 1300. godišnjice pokrštenja Hrvata; potom smo zastali kod groba neznanog vojnika iz Drugog svjetskog rata gdje je učenica odala počast ostavivši krunicu. Na Njivicama su se odmorili  pod nadstrešnicom s klupama,a u doljnjem dijelu staze  okrijepili  izvorskom vodom i mandarinama. Nakon 22 kilometara uspona i padova učenici su s olakšanjem dočekali autobus.

Umorni, ali nasmijani, uputili su se  kućama sa željom da se ovakav tip nastave ponovi. Profesorice su već najavile Japetić.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 16. 11. 2016.
preskoči na navigaciju