preskoči na sadržaj
NOVOSTI

Gimnazija Sisak povodom "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" gostuje sa svojom izložbom fotografija u Pop up IKEA showroom u centru Zagreba, Ilica 42

Izložba je rezultat sudjelovanja škole u projektu „Nasilne veze su bez veze“ i u kampanji u kojoj su mladi, prema zamisli organizator/ic/a iz CESI, sami trebali osmisliti vizuale i edukativne poruke za svoje vršnjake. Ideja je bila najbolji rad iskoristiti u kampanji informiranja mladih o prepoznavanju kvalitetnih i štetnih veza, te važnosti reagiranja u situacijama kada se nasilje događa.

 

 


Tehnika je bila slobodna, a prošlogodišnji drugi razredi pokazali su najviše interesa za fotografiju. Kako se gimnazijalci pod likovnom umjetnošću teoretski vrlo kratko bave tim medijem u prvom razredu, što je ipak nedostatno za one koji žele znati više, uspostavljena je suradnja sa sisačkom foto-galerijom „Siscia obscura“. Miroslav Arbutina, fotograf i voditelj galerije, već nekoliko godina proučava stare tehnike fotografije i želi to znanje prenijeti na mlade u svom Centru za stare fotografske procese.

Tako je započela Mala škola fotografije, kratka teorijska i praktična edukacija, koja se tematski povezala s kampanjom. Kroz nekoliko praktičnih radionica nastao je određen broj zanimljivih radova. Za konačni rad odluka je bila složiti dvije fotografije u jednu cjelinu i kreirati zajednički plakat s porukom: Daj i ti pet za veze bez nasilja/„Sila nije ljubav, ali ljubav je sila“. Marija Benac (autorica fotografija), Jan Basta, Erika Senčar, Hana Petrović, Ana Majnerić i Karlo Jelić, učenici/e drugih (sada trećih) razreda Gimnazije Sisak pod imenom "Siscia“ zastupali su školu u natječaju.

Iako je prvotno bilo zamišljeno izraditi fotografije u starinskoj tehnici mokrog kolodija, što bi im dalo poseban štih, izrađene su ipak u digitalnom obliku, no i tako su zanimljiv i kreativan odgovor mladih na postavljenu temu.

Plan je bio prezentirati radove na izložbi u školi, te imati jedan kutak u školi gdje će biti stalni postav kao potsjetnik na jedan ozbiljan problem prisutan u našem društvu, no koji je još uvijek, na žalost, nedovoljno osviješten. O tome svjedoči i potresna izložba Silueta 18 žena ubijenih u proteklih 18 mjeseci od strane muških članova obitelji, koja je nastala suradnjom tvrtke IKEA s udrugom B.a.B.e. Prigodne govore povodom otvorenja izložbe održale su Sanja Sarnavka, predsjednica udruge, Renata Odeljan, članica Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, te u ime CESI Marijana Milas, profesorica Gimnazije Sisak.

Zahvale Ikei koja je sponzorirala opremanje fotografija, te posjet i ugošćavanje mladih sudionik/c/a izložbe iz Siska (Marije Benac, Erike Senčar i Ane Majnerić), Bjelovara i Koprivnice, te ostalih gostiju. Mladi su u prvom dijelu programa prezentirali svoje škole, predstavili svoj angažman u projektu i sudjelovali u debati na istu temu. Izložba se može pogledati u naredna dva tjedna.

http://www.babe.hr/hr/vijesti/1047-zasto-su-nijeme-zasto-ih-nema-1047/#.WDl59qGb8hI.facebook

       

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Vuković Brodarić   datum: 1. 12. 2016.
preskoči na navigaciju