preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

e-Dnevnik

Predstavljanje škole

RASPORED ZVONJENJA ZA 2023./2024.

1.  8.15 do 9.00

2.  9.05. do 9.50

(20 min. odmor)

3.  10.10 do 10.55

4.  11.00 do 11.45

(15 min. odmor)

5.  12.00 do 12.45

6.  12.50 do 13.35

7.  13.40 do 14.25

Ravnatelj: Božidar Dujmić, prof.

Termini informacija

Roditelj svoj dolazak na informacije kod razrednika i/ili predmetnog nastavnika treba najaviti razredniku barem tri dana ranije.

« Travanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 4. 2010.

Ukupno: 594044
NOVOSTI

Projekt sCOOLFOOD – Učim birati što jesti!

  

U našoj je školi u srijedu 29. ožujka održano prvo gostujuće predavanje stručnjakinja iz Makronove u sklopu internacionalnog projekta sCOOLFOOD. U prvom dijelu devet učenica i učenika dodatne nastave 2. b doznali su više o cjelovitim i ekološkim namirnicama i njihovim prednostima za zdravlje i okoliš, nakon čega su sami slagali i degustirali jednostavni doručak od pahuljica, suhog i svježeg voća, sjemenki i orašastih plodova. (vidi pod opširnije)


       

U analizi  ambalaže učili su značenja simbola prirodne, ekološke i fair-trade hrane, kako bi i ubuduće znali čitati deklaracije hrane. Nakon zdravog obroka kreirali su tematske plakate i prezentirali dosad stečeno znanje na temu održivosti hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom i smanjenjem otpada.

   

Međunarodni projekt sCOOLFOOD ''Činimo dobro uz Otisak srca'' promiče holistički pristup čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji. Hrvatsku verziju projekta provodi 10 osnovnih i srednjih škola u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, a dio njih, uz našu školu, već su ugostile predavačice iz Makronove.  

     

Svaka je škola mogla odabrati način kako će realizirati obrazovne module pilot programa – putem izborne, fakultativne, redovne nastave ili kao vannastavnu aktivnost. U našoj se školi program se realizira kao segment dodatne nastave međupredmetnih tema - održivog i socijalnog razvoja, građanskog i zdravstvenog odgoja i likovne umjetnosti, a projektom koordinira prof. Marijana Milas. Cilj projekta je ukazati mladima na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja.

  

U prvom polugodištu akcent je bio na sadržajima vezanim uz likovnu umjetnost- učenici su mogli izraziti svoju kreativnost na radionici izrade bedževa i asocijativnih metaforičkih karti, posjetili su Kunsthaus u Grazu, sudjelovali u relaksirajućim radionicama za poboljšanje raspoloženja i očuvanje mentalnog zdravlja vezanim uz paralelni školski projekt Škole podrške i uvodili se u teme o održivom razvoju.

Provođenje projekta sCOOLFOOD u svim je školama službeno startalo u drugom polugodištu prema unaprijed utvrđenom kurikulumu koji se sastoji od dva obrazovna modula: Modul 1 „Učim birati i jesti“ i Modul 2 „Bacanje i otpad“.Edukativni materijali za profesore u sklopu teme „Usvajanja održivih navika u prehrani zasnovanih na cjelovitim i ekološkim izborima uz razumijevanje pozitivnog utjecaja na osobno zdravlje i zdravlje okoliša“ pokrivaju tri tematske cjeline:

1) Ekološki uzgoj i proizvodnja (standardi koji određuju koji je proizvod ekološki) i kako prepoznati ekološki proizvod.

2) Nutritivne karakteristike ekoloških i cjelovitih namirnica i proizvoda u usporedbi s konvencionalnim proizvodima.

3) Ekološki i konvencionalni uzgoj u kontekstu utjecaja na okoliš i zdravlje čovjeka.

Osim teorije koja se provodi kroz interaktivna predavanja i jednostavne vježbe i zadatke, učenici i učenice dodatne nastave prolaze i senzorne analize kušajući i uspoređujući različite vrste namirnica, da bi naučili razlikovati prirodnu i procesuiranu hranu na temelju pojmova dobro i hranjivo, čisto i pravedno, te bolje razumjeli prednosti odabira domaćih u odnosu na uvozne sirovine i proizvode.  

Uskoro će ih očekuje nekoliko posebno zabavnih i korisnih sadržaja: u srijedu 4. travnja održat će se radionica na temu zdravih navika vezanih uz tjelesnu aktivnost - po njihovom izboru bit će to plesni program, a u ponedjeljak 17. travnja odlaze na jednodnevni izlet na ekološko imanje „ZRNO“ gdje će se družiti, učiti i gostiti se zdravom hranom zajedno s učenicima ostalih škola uključenih u projekt sCOOLFOOD.

 

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Milas   datum: 31. 3. 2023.




preskoči na navigaciju