« Travanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Terenska nastava - posjeta "Zrnu", prvom ekološkom imanju u Hrvatskoj
U ponedjeljak 13. travnja 2023. godine devetero učenika i učenica 2.b koji sudjeluju u projektu sCOOLFOOD sa svojom su profesoricom Marijanom Milas posjetili imanje „Zrno“ u Habjanovcu. Budući da se u sklopu projekta najviše bave zdravom prehranom, održivim razvojem i ekologijom, cilj ove terenske nastave bio je upoznati prvo imanje s ekološkim uzgojem u Hrvatskoj, doživjeti u praksi ono o čemu uče na dodatnoj nastavi i otkriti neke zanimljivosti o "vrtu bez motike". (više pod Opširnije)
Imanje „Zrno“ prostire se na dvadeset hektara na kojima se nalaze plastenici za sijanje i sađenje, otvorene obradive površine za uzgoj u različitim godišnja doba, akumulacijsko jezero za navodnjavanje, kuća u kojoj se svježe namirnice dodatno prerađuju, hoteli za kukce i razne druge stvari. Imanje je okruženo šumom te na svojim površinama i objektima objedinjuje ekološku poljoprivrednu, prerađivačku i pekarsku proizvodnju.
U obilasku imanja, ljubazna agronomkinja Ksenija Piršljin predstavila je održivo gospodaranje i poslove koji se obavljaju na imanju, govorila je o najprirodnijem načinu rješavanja korova, o tome kako da biljke najbolje urode.
Osim što se bave ekološkim uzgojem, na imanju koriste različite metode bio-dinamičkog uzgoja po kojima su specifični. Umjesto uobičajene tehnologije koriste vrlo jednostavne metode - drvene sječke i sl., kao i alate kako bi uzgoj bi što prirodniji - vile za prozračivanje tla, male motikice za suzbijanje korova, sijače i slično.
Mogli su se kušati zanimljivi obroci bez namirnica životinjskog podrijetla, samo sa sastojcima koji su proizvedeni na imanju koji se mogu kupiti u njihovim Bio&bio i drugim trgovinama sa zdravom hranom. Učenici su se dodatno zabavili druženjem s dražesnim psima koji se pripitomljavaju na imanju.
Uz naše gimnazijalce u studijskom posjetu imanju "Zrno" sudjelovale su i druge škole uključene u projekt. Neke od njih će posjetiti "Reciklirano imanje" u Vukomeričkim goricama koje okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture i ekološke aktiviste.
Na povratku kući svratili su na imanje svoje prijateljice iz razreda na kojem su mogli vidjeti kako ekološki uzgajati životinje, stoga su shvatili da uzgoj hrane, bila ona za vegane ili svejede, može biti uzgojena prirodnim metodama koje ne šteti ni ljudima ni okolišu.
Nova beba na imanju i nestašni razigrani janjci :)
Ovaj spontani posjet E-OPG-u Marije Mesić Tuškanec savršeno se uklopio u sCOOLFOOD učenje o održivom razvoju, osobito porukom „Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.“ (agro-savjet koji se može pročitati na njihovoj web stranici).
Bio je ovo jedan vrlo zanimljiv dan u kojem su učenici zajedno sa svojom voditeljicom, unatoč lošijem vremenu, uživali, zabavili se, puno toga naučili i još jednom shvatili da im je jako drago što sudjeluju u ovom projektu.
Tekst: Maks Hajneman
Fotografije: Marijana Milas